Woningprijzen stijgen snel

De gemiddelde transactieprijs van een woning in de bollenstreek bedroeg in begin 2019 nog vlak boven de 3 ton.

Op dit moment komen we gemiddeld boven de 4 ton uit (Bron: NVM).

Bron foto: AMweb.nl

Dringen op de woningmarkt

Met name de laatste weken is de situatie bijzonder. Er komt wat minder in de verkoop bij alle makelaars, maar zodra er iets in de verkoop komt, komen er heel veel kandidaat kopers op af. Vooral woonhuizen rond de Euro 350.000,— zijn zeer populair. Erg veel bezichtigingen, erg veel biedingen die vaak ver over de vraagprijs uitkomen, en dus uitstekende verkoopresultaten. Ik ben nu 22 jaar in de makelaardij werkzaam, maar de overbiedingen zijn nu zo groot, dat heb ik eerder nog niet gezien.

Oorzaken

De oorzaken van de recente prijsstijgingen zijn de volgende.

  • De (hypotheek)rente is erg laag wat er voor zorgt dat de betaalbaarheid goed is, vooral ten opzichte van het alternatief: een woning huren.
  • Demografische gegevens; er komen meer (jonge) mensen bij die willen wonen, dus is er meer vraag naar koophuizen.
  • Aantal mensen per huis; gemiddeld gezien wonen we ten opzichte van vroeger met minder mensen in een huis, dus zijn er meer huizen nodig.
  • Er wordt niets bijgebouwd; door allerlei oorzaken wordt er nagenoeg geen woning bijgebouwd, aan de aanbodkant zie je dus op korte en middellange termijn weinig gebeuren.

Bang om de trein te missen

Doordat de prijzen sneller stijgen dan dat de financiele mogelijkheden omhoog gaan zie je dat mensen nog snel wat proberen te kopen voordat het “te laat” is. Kandidaten op de woningmarkt vertellen bij bezichtigingen dat het zoekgebied vergroot is. Mensen uit de stad (Haarlem, Amsterdam, Leiden, Utrecht etc.) komen in de bollenstreek langs omdat in hun ogen de prijzen hier nog redelijk normaal zijn.

We zien bij bezichtigingen mensen langskomen die eerst twee ton te duur vonden. Nu vinden ze drie ton te duur. Straks 4 ton. De prijzen blijven maar stijgen…

Andere mensen bieden nu ver boven de vraagprijs om toch maar te kunnen kopen. Misschien kopen ze te duur, maar ze kunnen tenminste wonen. Als ze wachten met kopen zijn ze waarschijnlijk nog duurder uit of kunnen ze niets meer naar hun zin kopen. Als je niet op die trein springt, mis je hem en haal je het niet meer in, zo lijkt het.

Wat is wijsheid

Een eerste stap voor mensen die toch die trein nog kunnen pakken, is om een gesprek aan te gaan met de bank of hypotheek adviseur. Hij of zij kan voor je in kaart brengen wat de financiele mogelijkheden zijn. Meld je daarna eens bij een aankoopmakelaar. Steeds meer kandidaten in de bollenstreek nemen een eigen NVM aankoopmakelaar mee. Inventariseer samen je mogelijkheden op de woningmarkt, en kijk hoe een eigen makelaar jou kan helpen!

DELEN
 
 
Vorige / volgende blog
« | »