Nieuwe records op woningmarkt in Nederland

Ook in de Bollenstreek worden records gebroken. De woningmarkt raakt behoorlijk oververhit. Drukke tijden voor makelaars!

Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_8255kl1

Landelijk: Veel verkopen, weinig aanbod, grote prijsstijgingen
In Nederland daalde het aantal te koop staande woningen met met 27% naar 27.861 woningen, het laagste aantal in 20 jaar tijd! Het aanbod daalt overal in ons land met uitzondering van Amsterdam waar het toeneemt.

De gemiddelde vraagprijs stijgt 9,5% naar €480.000. Het aantal transacties stijgt met 14,4% naar 41.853 verkochte woningen. Dat is het hoogste aantal in 3 jaar tijd en het beste 3e kwartaal ooit. Normaal gesproken worden in een 3e kwartaal juist wat minder woningen verkocht dan in een 2e of 4e kwartaal. Het aantal verkochte vrijstaande woningen steeg het hardst.

Alle regio’s in het land kennen nu schaarste. Transactieprijzen zijn door het grote tekort aan aanbod zeer sterk gestegen met maar liefst 11,6% zodat de gemiddeld verkochte woning nu €354.000 oplevert. De gemiddelde verkooptijd bedraagt 30 dagen en bijna 54% van alle woningen wordt boven de vraagprijs verkocht; vorig jaar was dat nog geen 42%.

Regio Bollenstreek: zelfde beeld
Onze NVM regio omvat de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk, Teylingen en Katwijk. Hier staan halverwege het kwartaal 277 woningen te koop; een daling van 30% t.o.v. vorig jaar. Het aanbod van alle woningtypen daalde, het aanbod van twee- onder-één-kap woningen halveerde zelfs en het aanbod van vrijstaande woningen nam af met 40%.

Lopende dit kwartaal zijn er 452 woningen te koop gezet, dat is 8% meer dan een jaar terug. Vraagprijzen zijn t.o.v. vorig jaar 8,2% gestegen naar nu €526.000 gemiddeld. Het aantal transacties stijgt met 10% naar nu 446 woningen waarbij er 7% minder tussenwoningen, 16% méér appartementen en -opvallend- 62% méér hoekwoningen zijn verkocht.

Transactieprijzen stijgen in de Bollenstreek 7,2% naar nu €395.000. Appartementen en twee-onder- één-kap stijgen het meest in prijs (ca 11%) maar vrijstaande panden doen dat nauwelijks, namelijk maar 1,1%.

Zo’n 61% van alle woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. De verkooptijd bedraagt gemiddeld 31 dagen maar vrijstaande woningen hebben met 90 dagen drie keer zoveel tijd nodig. De woningmarkt is in de Bollenstreek door fors dalend aanbod en stijgend aantal transacties flink meer oververhit geraakt. In alle plaatsen zijn alle woningtypen schaars behalve het type vrijstaand dat overwegend een evenwichtige markt kent, in het duurdere Noordwijk is zelfs sprake van een ruime markt omdat de vrijstaande woningen daar gemiddeld in het segment boven €1.000.000 zitten. Hillegom kent momenteel een krappere markt dan Lisse.

Conclusie
Dit kwartaal een record aantal transacties, opgestuwd door ‘thuisblijvers’ in dit zomervakantiekwartaal en wellicht ook door aangepaste woonwensen door een toename in thuiswerken.

Er is meer vraag dan nieuw instromend aanbod zodat de totale hoeveelheid aanbod daalt naar het laagste niveau in 20 jaar. Daarbij stijgen de verkoopprijzen ongekend hard en hebben we te maken met de meest krappe woningmarkt sinds 1999. Deze krapte zorgt er weer voor dat een deel van de potentiële verkopers geen geschikte woning vindt en dus ook het eigen huis niet te koop zet. We zien ook dat er steeds vaker een beroep wordt gedaan op de diensten van een aankoopmakelaar.

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

De Huizenmarkt: Waarom jongeren buiten de boot vallen

In mijn jaren als makelaar heb ik de sleutels overhandigd aan een breed scala aan nieuwe huiseigenaren: van enthousiaste jonggehuwden...

Check dit: Overdrachtsbelasting, wat is dat eigenlijk?

In de vastgoedwereld komt de term overdrachtsbelasting vaak om de hoek kijken. Maar wat houdt het nou eigenlijk in en...

Herstel van de woningmarkt: Een Kansrijk Perspectief

Na een turbulente periode van onzekerheid begint de Nederlandse woningmarkt weer tekenen van herstel te vertonen. Het tweede kwartaal van...

Bouwkundige keurder aansprakelijk voor fout?

Bij de aankoop van een woning wordt soms geadviseerd om de woning bouwkundig te laten inspecteren. Stel dat de bouwkundige...

De voordelen van een NVM-makelaar.

Als je van plan bent om een huis te kopen of verkopen, dan is het belangrijk om een betrouwbare en...

Meer ontspannen huizenmarkt.

In het eerste kwartaal van 2023 zet de daling van de koopprijzen van woningen in Nederland verder door. Ook blijkt...