9.6

Veranderingen woningmarkt 2024.

Veranderingen woningmarkt 2024

Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_8255kl1

In 2024 staat de Nederlandse woningmarkt voor enkele belangrijke wijzigingen, die zowel kopers als verkopers moeten kennen. Hieronder bespreek ik de meest relevante veranderingen en wat deze voor jou kunnen betekenen.

Verhoging NHG-grens naar €435.000:

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een belangrijk issue op de woningmarkt. Het biedt kopers de kans op een lagere hypotheekrente en minder risico. Vanaf 2024 wordt de NHG-grens verhoogd van €405.000 naar €435.000, wat betekent dat meer mensen hiervan kunnen profiteren. Voor woningen met aanvullende energiebesparende voorzieningen ligt de grens zelfs op €461.100.

Betaalbaarheidsgrens naar €390.000

Met het oog op het realiseren van betaalbare woningen, verhoogt de overheid de betaalbaarheidsgrens naar €390.000. Dit is een belangrijke stap, gezien het plan om tegen 2030 twee derde van 981.000 nieuwe woningen betaalbaar te houden.

Overdrachtsbelasting en Startersvrijstelling

In 2024 blijft het algemene tarief voor overdrachtsbelasting ongewijzigd op 10,4%. Kopers van een woning voor eigen woongebruik betalen (ongewijzigd) 2% overdrachtsbelasting. Belangrijk is de startersvrijstelling; deze wordt verhoogd van €440.000 naar een vrijstelling tot €510.000. Dit betekent dat starters (kopers die onder de 35 jaar zijn en niet eerder van deze regeling gebruik hebben gemaakt) die een huis kopen tot dit bedrag geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, wat een aanzienlijke besparing kan opleveren.

Afschaffing Jubelton

De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, beter bekend als de jubelton, wordt helemaal afgeschaft per 2024. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop ouders hun kinderen kunnen ondersteunen bij het kopen van een huis.

 

In 2024 kun je meer lenen als je een huis koopt met een beter energielabel.

Veranderingen in fiscale regelgeving

Diverse fiscale aanpassingen, waaronder de daling van de Hillen-aftrek naar 80,01% en wijzigingen in Box 3, zullen ook invloed hebben op huizenbezitters en investeerders.

Meer lenen voor energiezuinige woningen

De overheid stimuleert het kopen van energiezuinige woningen door de hypotheek hoogte te koppelen aan het energielabel. Dit betekent dat je in 2024 meer kunt lenen als je een huis koopt met een beter energielabel, tot wel €50.000 voor een huis met A++++ label met energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar.

Impact studieschuld op hypotheekaanvraag verandert

De manier waarop een studieschuld wordt meegenomen in de hypotheekaanvraag verandert. In plaats van een vast percentage van de oorspronkelijke schuld, wordt nu gekeken naar het werkelijke maandbedrag dat wordt afgelost. Dit kan leiden tot een hogere maximale hypotheek.

Conclusie

Dit zijn aanzienlijke veranderingen die zowel kansen als uitdagingen bieden voor de woningmarkt. Voor starters lijken er meer mogelijkheden te komen, terwijl investeerders en huidige huiseigenaren rekening moeten houden met de fiscale aanpassingen. Het is van essentieel belang om goed geïnformeerd te zijn en de ontwikkelingen nauwlettend te volgen. Als makelaar kunnen we hierin een cruciale rol spelen door advies en begeleiding te bieden in dit dynamische landschap.

 

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

De bedenktijd en het schriftelijkheidsvereiste. Twee belangrijke aspecten bij het kopen van een woning.

Schriftelijkheidsvereiste Sinds 2003 is het in Nederland wettelijk verplicht om de koop van een woonhuis schriftelijk vast te leggen. Dit...

Kunstmatige Intelligentie (AI) in de makelaardij

Het werken in de makelaardij is vrij traditioneel. Ondanks het veranderen van de wereld om ons heen blijft het verkopen...

Overgangsrecht in het nieuwe tijdperk van omgevingsplannen.

In de makelaardij speelt het bestemmingsplan, en vanaf 1 januari 2024 het omgevingsplan, een belangrijke rol. Deze plannen bepalen de...

De dynamiek van de Nederlandse woningmarkt.

Terwijl we het jaar 2024 binnenstappen, is het goed om terug te blikken op de Nederlandse woningmarkt zoals die zich...

Veranderingen woningmarkt 2024.

In 2024 staat de Nederlandse woningmarkt voor enkele belangrijke wijzigingen, die zowel kopers als verkopers moeten kennen. Hieronder bespreek ik...

De makelaardij van morgen: een toekomst vol verandering en kansen.

In een wereld waar technologische vooruitgang en sociale veranderingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen, staat ook de makelaardij voor een...