De bedenktijd en het schriftelijkheidsvereiste. Twee belangrijke aspecten bij het kopen van een woning.

Bij het kopen van een woning of appartement zijn twee juridische aspecten van groot belang: het schriftelijkheidsvereiste en de drie dagen bedenktijd.

Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_8255kl1

Schriftelijkheidsvereiste

Sinds 2003 is het in Nederland wettelijk verplicht om de koop van een woonhuis schriftelijk vast te leggen. Dit schriftelijkheidsvereiste betekent dat een mondelinge overeenkomst tussen koper en verkoper niet rechtsgeldig is. Pas wanneer de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend, is de koop officieel. Deze maatregel is ingevoerd om onduidelijkheid en geschillen over de voorwaarden van de transactie te voorkomen. Het zorgt ervoor dat zowel de koper als de verkoper een duidelijk overzicht hebben van hun rechten en verplichtingen.

Drie dagen bedenktijd

Naast het schriftelijkheidsvereiste heeft de koper het recht op drie dagen bedenktijd. Deze bedenktijd start op de dag nadat de koper (en eventueel de mede-koper) een exemplaar van de getekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Gedurende deze periode kan de koper zonder opgave van redenen en zonder kosten de koopovereenkomst ontbinden. De verkoper heeft geen bedenktijd.

 

Als je een huis gaat kopen kan een NVM-makelaar je niet alleen begeleiden bij het vinden van de juiste woning maar ook ondersteunen bij de juridische aspecten van het koopproces.

Hoe zit het precies met die ”drie dagen”?

De drie dagen bedenktijd voor de koper na het tekenen van de koopovereenkomst voor een woning werkt als volgt. De bedenktijd start om 0:00 uur op de dag na de ontvangst van de getekende koopovereenkomst en duurt in principe drie dagen. Volgens de wet moet deze periode minimaal twee werkdagen bevatten. Als de laatste dag van deze periode op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag valt, wordt de termijn verlengd tot en met de eerstvolgende dag die geen zaterdag, zondag of erkende feestdag is.

Belang voor de koper

De bedenktijd en het schriftelijkheidsvereiste is specifiek bedoeld om particuliere kopers, dus consumenten die niet handelen in de uitoefening van een beroep of bedrijf, te beschermen tegen overhaaste beslissingen bij de aankoop van tot bewoning bestemde onroerende zaak.

Deze juridische beschermingsmechanismen zijn zeer belangrijk voor de koper. Ze bieden de mogelijkheid om een weloverwogen beslissing te maken zonder de druk van een mondelinge overeenstemming. Bovendien garandeert het schriftelijkheidsvereiste dat alle afspraken duidelijk en ondubbelzinnig zijn vastgelegd, wat de kans op misverstanden en conflicten verkleint. De drie dagen bedenktijd geven de koper de kans om, indien nodig, zonder consequenties terug te komen op de aankoopbeslissing.

Advies

Gezien de complexiteit en het belang van deze -en andere- juridische aspecten bij het (ver)kopen van een woning, is het raadzaam om je als verkoper, maar ook als koper te laten adviseren door een professional.

Als je een huis gaat kopen kan een NVM-makelaar je niet alleen begeleiden bij het vinden van de juiste woning maar ook ondersteunen bij de juridische aspecten van het koopproces. Een NVM-makelaar is goed op de hoogte van alle relevante wet- en regelgeving en kan ervoor zorgen dat je als koper optimaal beschermd bent tijdens dit belangrijke proces.

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

Lente: hét seizoen om verliefd te worden… op je nieuwe huis!

De vogels fluiten, de zon piept voorzichtig door de wolken, en de eerste terrassen stromen alweer vol. Het is lente!...

Warmtenet of warmtepomp in de Bollenstreek?

De warmtetransitie stokt De Nederlandse overheid wil van het aardgas af. Daarvoor zijn er twee belangrijke routes: individuele warmtepompen en...

Kansrijke ontwikkelingen op de woningmarkt

Het vierde kwartaal van 2024 was weer een erg drukke tijd in de makelaardij in Nederland. Het woningaanbod groeide aanzienlijk,...

Woontop 2024: Een crisis van onmogelijkheden

De woningnood raakt iedereen. Starters blijven noodgedwongen thuis wonen, ouderen stagneren omdat seniorenwoningen ontbreken, en middeninkomens zien hun hoop op...

De uitpondtsunami: wat betekent dit voor de huurmarkt?

Als makelaar zie ik het steeds vaker gebeuren: eigenaren van huurwoningen of huurappartementen kloppen bij mij aan voor advies. Geconfronteerd...

Zomerdip in de woningmarkt blijft uit: kleine prijsstijging in het derde kwartaal van 2024

Het derde kwartaal van 2024 is al weer voorbij en heeft enkele interessante ontwikkelingen laten zien. Waar de zomermaanden normaal...