9.6

Woningmarkt Q3 2023: Meer transacties, stijgende prijzen en toenemende krapte.

Meer transacties, stijgende prijzen en toenemende krapte

Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_8255kl1

Terwijl de bladeren vallen en we het derde kwartaal van 2023 afsluiten, reflecteren we op een woningmarkt die in constante beweging blijft. Het recente rapport van de NVM en de analyses van NVM-dochter Brainbay bieden inzicht in deze bewegende markt.

Meer verkocht

In dit ‘traditioneel rustigere’ derde kwartaal hebben NVM-makelaars bijna 33.500 bestaande koopwoningen verkocht. Dit is een stijging van 2,4% ten opzichte van Q3 2022. Interessant genoeg lag de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning op 422.000 euro, een stijging van 1,7% ten opzichte van Q2 2023. Ondanks deze opleving zijn de prijzen 1,7% lager dan in Q3 2022.

Geen evenwicht

De woningmarkt is strakker dan ooit, met 9% minder nieuwe aanbiedingen dan in het vorige kwartaal en 18% minder dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Kopers hebben slechts een gemiddelde keuze uit 2,6 woningen. De NVM uit bezorgdheid over deze cijfers. Men benadrukt het groeiende woningtekort, dat nu 390.000 woningen bedraagt. Het evenwicht in de markt is nog ver te zoeken.

Meer nieuwbouw verkocht

Terwijl de bestaande woningmarkt spanningen vertoont, vertoont de nieuwbouwmarkt tekenen van herstel. NVM-makelaars verkochten meer dan 5.400 nieuwbouwwoningen, een stijging van 14% ten opzichte van het vorige kwartaal. De gemiddelde verkoopprijs bleef redelijk stabiel rond 474.000 euro. De NVM benadrukt dat ondanks deze opleving de nieuwbouwverkoop historisch laag blijft.

 

Er is behoefte aan meer huizen om aan de groeiende vraag te voldoen, en het is aan beleidsmakers, en bouwers om hierop te reageren.

In de praktijk

Maar wat betekenen al deze cijfers in praktijk voor de gemiddelde Nederlander? Simpel gezegd, als u op zoek bent naar een woning, is het waarschijnlijk dat u meer concurrentie zult ervaren, hogere prijzen zult tegenkomen en minder opties zult hebben om uit te kiezen.

Onderscheid per type woning

De verscheidenheid in woningtypen en hun respectievelijke prijzen toont ook enkele interessante trends. Vrijstaande woningen, bijvoorbeeld, hebben een gemiddelde verkoopprijs van 614.000 euro, een stijging van 3,7% ten opzichte van het vorige kwartaal. Terwijl appartementen een bescheiden stijging van 0,9% zagen, met een gemiddelde prijs van 346.000 euro.

Boven de vraagprijs

Wat misschien nog alarmerender is, is het feit dat 45% van de woningen in Q3 2023 boven de vraagprijs werd verkocht. Dit is een opmerkelijke stijging ten opzichte van het vorige kwartaal, waar 39% boven de vraagprijs werd verkocht.

Krapte

Het aanbod van bestaande woningen is krapper geworden, en de krapte-indicator van 2,6 in Q3 2023 laat zien hoe beperkt de keuzes voor kopers werkelijk zijn. Voor een evenwichtige markt moet deze indicator tussen 5 en 10 liggen.

Conclusie

Afsluitend, terwijl de woningmarkt enkele tekenen van herstel en groei vertoont, vooral in de nieuwbouwsector, blijft de algemene trend er een van toenemende krapte en stijgende prijzen. Het is duidelijk dat er behoefte is aan meer huizen om aan de groeiende vraag te voldoen, en het is aan beleidsmakers, en bouwers om hierop te reageren.

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

Kunstmatige Intelligentie (AI) in de makelaardij

Het werken in de makelaardij is vrij traditioneel. Ondanks het veranderen van de wereld om ons heen blijft het verkopen...

Overgangsrecht in het nieuwe tijdperk van omgevingsplannen.

In de makelaardij speelt het bestemmingsplan, en vanaf 1 januari 2024 het omgevingsplan, een belangrijke rol. Deze plannen bepalen de...

De dynamiek van de Nederlandse woningmarkt.

Terwijl we het jaar 2024 binnenstappen, is het goed om terug te blikken op de Nederlandse woningmarkt zoals die zich...

Veranderingen woningmarkt 2024.

In 2024 staat de Nederlandse woningmarkt voor enkele belangrijke wijzigingen, die zowel kopers als verkopers moeten kennen. Hieronder bespreek ik...

De makelaardij van morgen: een toekomst vol verandering en kansen.

In een wereld waar technologische vooruitgang en sociale veranderingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen, staat ook de makelaardij voor een...

Woningmarkt Q3 2023: Meer transacties, stijgende prijzen en toenemende krapte.

Terwijl de bladeren vallen en we het derde kwartaal van 2023 afsluiten, reflecteren we op een woningmarkt die in constante...