9.6

Veranderingen woningmarkt per 1 januari 2022

Veranderingen woningmarkt per 1 januari 2022

Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_7979klv1

Veel mensen stellen mij de vraag: Welke veranderingen komen er aan per 1 januari 2022 met betrekking tot de koopwoningmarkt? Daarom hier een handig overzicht. Heeft u vragen over een aanpassing: neem gerust contact op met ons kantoor hierover!

Opkoopbescherming per 1 januari 2022

Aan de gemeenteraad wordt de mogelijkheid geboden om in de huisvestingsverordening de opkoopbescherming in te stellen. Een woning kopen kan dan alleen door mensen die er ook echt zelf in gaan wonen. Gemeente Lisse is hier ook mee bezig, vooralsnog alleen voor nieuwbouw. Kopers van een Lissese nieuwbouwwoning met een prijs tot 450.000 euro zouden er voortaan ten minste tien jaar zelf in moeten wonen. Hillegom en Teylingen treffen soortgelijke regelingen.

Overdrachtsbelasting 2022
Het belastingplan 2022 bevat een aantal kleine wijzigingen die betrekking hebben op de overdrachtsbelasting. Het betreft hier een aanpassing bij onvoorziene situaties (zoals overlijden of scheiding) die zich voordoen ná het tijdstip van de verkrijging. Maar ook een anti misbruikregeling bij startersvrijheid en een regeling die van toepassing is als de woning bijvoorbeeld door een terugkoopregeling aan een woningbouwvereniging wordt terug geleverd.

NHG-grens naar €355.000 in 2022

Vanaf 1 januari 2022 stijgt de NHG-kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen van € 325.000 naar € 355.000. Voor woningen waarbij energiebesparende voorzieningen worden getroffen is de kostengrens 6% hoger, namelijk €376.300, in plaats van €344.500 in 2021. Voor de NHG is het laagste van de koopsom of de getaxeerde marktwaarde leidend met betrekking tot de kostengrens.

Voor de koopsom geldt het bedrag exclusief roerende zaken. De post roerende zaken moet natuurlijk wel realistisch zijn.

NHG-kostengrens geldt zowel voor aankopen als oversluiten. Het oversluiten van een lening zonder NHG naar een hypotheek met NHG is niet mogelijk als de woningwaarde boven de kostengrens ligt.

De borgtochtprovisie voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (‘NHG- premie’) wordt in 2022 verlaagd van 0,7% naar 0,6 % over de hoogte van de hypotheek.

Vanaf 1 januari 2022 stijgt de NHG-kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen van € 325.000 naar € 355.000.

WOZ-waarde stijgt in 2022

De WOZ-waarde 2022 is de waarde van uw woning per 1 januari 2021. De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt volgend jaar naar verwachting met 8,5-9%.
WOZ-taxaties voor woningen worden vanaf 2022 gebaseerd op de vierkante meters (gebruiksoppervlakte) in plaats van op kubieke meters.

Advertentieplicht energielabel per 1 januari 2022

Het is verplicht om een geldig energielabel te vermelden in de advertentie waarin een woning (of ander vastgoed) te koop of te huur wordt aangeboden. Vanaf 1 januari 2022 handhaaft de ILT op de advertentieverplichting als er nog geen geldig energielabel is afgegeven voor een woning. Dus ga je verkopen dan eerst een label aanvragen anders krijg je een forse boete!

Energiebelasting daalt in 2022

Het Kabinet verlaagt in 2022 de energiebelasting. Een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik betaalt hierdoor zo’n 400 euro minder belasting dan in 2021.

Tenslotte: NVM makelaars essentiële dienstverlening

De nieuwe Covid maatregelen die op 18 december bekend zijn gemaakt geven aan dat het (ver)kopen van uw woning vooralsnog gelukkig gewoon door kan gaan. Echter natuurlijk met wat beperkingen zoals maximaal 2 kijkers tegelijk in een woning en maximaal 2 bezoekers op kantoor.

Van der Meer Makelaars en Taxateurs wenst u hele fijne feestdagen en een gelukkig 2022!

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

De bedenktijd en het schriftelijkheidsvereiste. Twee belangrijke aspecten bij het kopen van een woning.

Schriftelijkheidsvereiste Sinds 2003 is het in Nederland wettelijk verplicht om de koop van een woonhuis schriftelijk vast te leggen. Dit...

Kunstmatige Intelligentie (AI) in de makelaardij

Het werken in de makelaardij is vrij traditioneel. Ondanks het veranderen van de wereld om ons heen blijft het verkopen...

Overgangsrecht in het nieuwe tijdperk van omgevingsplannen.

In de makelaardij speelt het bestemmingsplan, en vanaf 1 januari 2024 het omgevingsplan, een belangrijke rol. Deze plannen bepalen de...

De dynamiek van de Nederlandse woningmarkt.

Terwijl we het jaar 2024 binnenstappen, is het goed om terug te blikken op de Nederlandse woningmarkt zoals die zich...

Veranderingen woningmarkt 2024.

In 2024 staat de Nederlandse woningmarkt voor enkele belangrijke wijzigingen, die zowel kopers als verkopers moeten kennen. Hieronder bespreek ik...

De makelaardij van morgen: een toekomst vol verandering en kansen.

In een wereld waar technologische vooruitgang en sociale veranderingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen, staat ook de makelaardij voor een...