9.6

Herstel van de woningmarkt: Een kansrijk perspectief.

Kopers hebben hoop, omdat er nu meer keuzemogelijkheden zijn in de nieuwbouwsector

Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_8255kl1

Na een turbulente periode van onzekerheid begint de Nederlandse woningmarkt weer tekenen van herstel te vertonen. Het tweede kwartaal van 2023 heeft bemoedigende cijfers opgeleverd, waarbij zowel de koopmarkt voor bestaande woningen als de nieuwbouwmarkt duidelijke beweging laat zien. Laten we eens kijken naar de belangrijkste trends en wat dit betekent voor zowel kopers als verkopers.

Overbieden

In het tweede kwartaal van dit jaar hebben NVM-makelaars maar liefst 34.000 bestaande koopwoningen verkocht, een opmerkelijke stijging van 20% ten opzichte van het eerste kwartaal. Deze groei heeft ook geleid tot een milde stijging van 2,8% in de mediane verkoopprijs van bestaande woningen, die nu op €410.000 ligt. Goed nieuws voor verkopers, want het geeft hen de mogelijkheid om hun woning te verkopen tegen aantrekkelijke prijzen.
Anderzijds ervaren kopers een toename van uitdagingen. De vele transacties hebben de keuzemogelijkheden voor kopers beperkt, waardoor de krapte op de koopwoningmarkt weer is toegenomen. De vraag blijft het aanbod overtreffen, wat resulteert in een competitieve markt waarin overbiedingen op woningen weer toenemen. Voor kopers betekent dit dat ze snel moeten handelen en mogelijk meer moeten bieden dan de vraagprijs om een gewenste woning te bemachtigen.

Nieuwbouw ook weer beter

Gelukkig laat ook de nieuwbouwmarkt meer dynamiek zien. In het tweede kwartaal van 2023 zijn ruim 4.500 nieuwbouwwoningen en kavels verkocht, een toename van 12% ten opzichte van het vorige kwartaal. De mediane verkoopprijs van nieuwbouwwoningen is met 1,2% gedaald tot €468.000. Dit kan als goed nieuws worden beschouwd voor kopers die op zoek zijn naar duurzame en energiezuinige woningen, vooral in de lagere prijsklassen.

Het aanbod van nieuwbouwwoningen is aanzienlijk gegroeid, met een stijging van 16% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Deze ontwikkeling is van cruciaal belang om tegemoet te komen aan de groeiende vraag. Met name woningen in de prijsklasse tussen €250.000 en €400.000 zijn zeer gewild. Dit geeft kopers hoop, omdat er nu meer keuzemogelijkheden zijn in de nieuwbouwsector.

 

De vraag blijft duidelijk groter dan het aanbod

Het grotere plaatje

Als we echter naar het grotere plaatje kijken, moeten we erkennen dat de krapte op de woningmarkt nog niet volledig is opgelost. De vraag blijft groter dan het aanbod, waardoor de krapte-indicator met 2,8 nog steeds onder het niveau ligt dat een evenwichtige woningmarkt zou garanderen. Het is essentieel dat alle partijen blijven samenwerken om een goed antwoord te vinden op de enorme vraag naar woningen. De dynamiek is weer terug in de woningmarkt, dat is positief voor zowel kopers als verkopers. Maar de vraag blijft duidelijk groter dan het aanbod.

Conclusie

In deze tijd van herstel is het van cruciaal belang dat kopers zich goed laten informeren en geduldig zijn bij het vinden van de juiste woning. Verkopers hebben daarentegen een uitgelezen kans om hun woning aan te bieden tegen aantrekkelijke prijzen. Het is een evenwichtsoefening waarbij alle betrokken partijen moeten samenwerken om de woningmarkt weer in balans te brengen.

Al met al biedt het herstel van de woningmarkt een kansrijk perspectief voor zowel kopers als verkopers. Met de groeiende dynamiek in zowel de bestaande als de nieuwbouwmarkt is er weer hoop op een evenwichtige woningmarkt in de nabije toekomst.

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

De bedenktijd en het schriftelijkheidsvereiste. Twee belangrijke aspecten bij het kopen van een woning.

Schriftelijkheidsvereiste Sinds 2003 is het in Nederland wettelijk verplicht om de koop van een woonhuis schriftelijk vast te leggen. Dit...

Kunstmatige Intelligentie (AI) in de makelaardij

Het werken in de makelaardij is vrij traditioneel. Ondanks het veranderen van de wereld om ons heen blijft het verkopen...

Overgangsrecht in het nieuwe tijdperk van omgevingsplannen.

In de makelaardij speelt het bestemmingsplan, en vanaf 1 januari 2024 het omgevingsplan, een belangrijke rol. Deze plannen bepalen de...

De dynamiek van de Nederlandse woningmarkt.

Terwijl we het jaar 2024 binnenstappen, is het goed om terug te blikken op de Nederlandse woningmarkt zoals die zich...

Veranderingen woningmarkt 2024.

In 2024 staat de Nederlandse woningmarkt voor enkele belangrijke wijzigingen, die zowel kopers als verkopers moeten kennen. Hieronder bespreek ik...

De makelaardij van morgen: een toekomst vol verandering en kansen.

In een wereld waar technologische vooruitgang en sociale veranderingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen, staat ook de makelaardij voor een...