9.6

Gemiddelde transactieprijs in 2 jaar van 3 naar 4 ton.

De gemiddelde transactieprijs van een woning in de bollenstreek bedroeg in begin 2019 nog vlak boven de 3 ton.

Op dit moment komen we gemiddeld boven de 4 ton uit.
Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_8255kl1

Dringen op de woningmarkt

Met name de laatste weken is de situatie bijzonder. Er komt wat minder in de verkoop bij alle makelaars, maar zodra er iets in de verkoop komt, komen er heel veel kandidaat kopers op af. Vooral woonhuizen rond de Euro 350.000,— zijn zeer populair. Erg veel bezichtigingen, erg veel biedingen die vaak ver over de vraagprijs uitkomen, en dus uitstekende verkoopresultaten. Ik ben nu 22 jaar in de makelaardij werkzaam, maar de overbiedingen zijn nu zo groot, dat heb ik eerder nog niet gezien.

Huis gekocht en de bank heeft een taxatierapport nodig?

Onze taxateurs zijn aangesloten bij het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut), zodat wij voor u een NWWI gevalideerd taxatierapport kunnen verzorgen. Met name voor de financiering vragen geldverstrekkers om een gevalideerd taxatierapport.

Oorzaken

De oorzaken van de recente prijsstijgingen:
  • De (hypotheek)rente is erg laag wat er voor zorgt dat de betaalbaarheid goed is, vooral ten opzichte van het alternatief: een woning huren.
  • Demografische gegevens; er komen meer (jonge) mensen bij die willen wonen, dus is er meer vraag naar koophuizen.
  • Aantal mensen per huis; gemiddeld gezien wonen we ten opzichte van vroeger met minder mensen in een huis, dus zijn er meer huizen nodig.
  • Er wordt niets bijgebouwd; door allerlei oorzaken wordt er nagenoeg geen woning bijgebouwd, aan de aanbodkant zie je dus op korte en middellange termijn weinig gebeuren.
Bang om de trein te missen

Doordat de prijzen sneller stijgen dan dat de financiele mogelijkheden omhoog gaan zie je dat mensen nog snel wat proberen te kopen voordat het “te laat” is. Kandidaten op de woningmarkt vertellen bij bezichtigingen dat het zoekgebied vergroot is. Mensen uit de stad (Haarlem, Amsterdam, Leiden, Utrecht etc.) komen in de bollenstreek langs omdat in hun ogen de prijzen hier nog redelijk normaal zijn.

We zien bij bezichtigingen mensen langskomen die eerst twee ton te duur vonden. Nu vinden ze drie ton te duur. Straks 4 ton. De prijzen blijven maar stijgen…

Andere mensen bieden nu ver boven de vraagprijs om toch maar te kunnen kopen. Misschien kopen ze te duur, maar ze kunnen tenminste wonen. Als ze wachten met kopen zijn ze waarschijnlijk nog duurder uit of kunnen ze niets meer naar hun zin kopen. Als je niet op die trein springt, mis je hem en haal je het niet meer in, zo lijkt het.

Een eerste stap voor mensen die toch die trein nog kunnen pakken, is om een gesprek aan te gaan met de bank of hypotheek adviseur.

Wat is wijsheid

Een eerste stap voor mensen die toch die trein nog kunnen pakken, is om een gesprek aan te gaan met de bank of hypotheek adviseur. Hij of zij kan voor je in kaart brengen wat de financiële mogelijkheden zijn. Meld je daarna eens bij een aankoopmakelaar. Steeds meer kandidaten in de bollenstreek nemen een eigen NVM aankoopmakelaar mee. Inventariseer samen je mogelijkheden op de woningmarkt, en kijk hoe een eigen makelaar jou kan helpen!

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

De bedenktijd en het schriftelijkheidsvereiste. Twee belangrijke aspecten bij het kopen van een woning.

Schriftelijkheidsvereiste Sinds 2003 is het in Nederland wettelijk verplicht om de koop van een woonhuis schriftelijk vast te leggen. Dit...

Kunstmatige Intelligentie (AI) in de makelaardij

Het werken in de makelaardij is vrij traditioneel. Ondanks het veranderen van de wereld om ons heen blijft het verkopen...

Overgangsrecht in het nieuwe tijdperk van omgevingsplannen.

In de makelaardij speelt het bestemmingsplan, en vanaf 1 januari 2024 het omgevingsplan, een belangrijke rol. Deze plannen bepalen de...

De dynamiek van de Nederlandse woningmarkt.

Terwijl we het jaar 2024 binnenstappen, is het goed om terug te blikken op de Nederlandse woningmarkt zoals die zich...

Veranderingen woningmarkt 2024.

In 2024 staat de Nederlandse woningmarkt voor enkele belangrijke wijzigingen, die zowel kopers als verkopers moeten kennen. Hieronder bespreek ik...

De makelaardij van morgen: een toekomst vol verandering en kansen.

In een wereld waar technologische vooruitgang en sociale veranderingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen, staat ook de makelaardij voor een...