Gemiddelde transactieprijs in 2 jaar van 3 naar 4 ton.

De gemiddelde transactieprijs van een woning in de bollenstreek bedroeg in begin 2019 nog vlak boven de 3 ton.

Op dit moment komen we gemiddeld boven de 4 ton uit.
Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_8255kl1

Dringen op de woningmarkt

Met name de laatste weken is de situatie bijzonder. Er komt wat minder in de verkoop bij alle makelaars, maar zodra er iets in de verkoop komt, komen er heel veel kandidaat kopers op af. Vooral woonhuizen rond de Euro 350.000,— zijn zeer populair. Erg veel bezichtigingen, erg veel biedingen die vaak ver over de vraagprijs uitkomen, en dus uitstekende verkoopresultaten. Ik ben nu 22 jaar in de makelaardij werkzaam, maar de overbiedingen zijn nu zo groot, dat heb ik eerder nog niet gezien.

Huis gekocht en de bank heeft een taxatierapport nodig?

Onze taxateurs zijn aangesloten bij het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut), zodat wij voor u een NWWI gevalideerd taxatierapport kunnen verzorgen. Met name voor de financiering vragen geldverstrekkers om een gevalideerd taxatierapport.

Oorzaken

De oorzaken van de recente prijsstijgingen:
  • De (hypotheek)rente is erg laag wat er voor zorgt dat de betaalbaarheid goed is, vooral ten opzichte van het alternatief: een woning huren.
  • Demografische gegevens; er komen meer (jonge) mensen bij die willen wonen, dus is er meer vraag naar koophuizen.
  • Aantal mensen per huis; gemiddeld gezien wonen we ten opzichte van vroeger met minder mensen in een huis, dus zijn er meer huizen nodig.
  • Er wordt niets bijgebouwd; door allerlei oorzaken wordt er nagenoeg geen woning bijgebouwd, aan de aanbodkant zie je dus op korte en middellange termijn weinig gebeuren.
Bang om de trein te missen

Doordat de prijzen sneller stijgen dan dat de financiele mogelijkheden omhoog gaan zie je dat mensen nog snel wat proberen te kopen voordat het “te laat” is. Kandidaten op de woningmarkt vertellen bij bezichtigingen dat het zoekgebied vergroot is. Mensen uit de stad (Haarlem, Amsterdam, Leiden, Utrecht etc.) komen in de bollenstreek langs omdat in hun ogen de prijzen hier nog redelijk normaal zijn.

We zien bij bezichtigingen mensen langskomen die eerst twee ton te duur vonden. Nu vinden ze drie ton te duur. Straks 4 ton. De prijzen blijven maar stijgen…

Andere mensen bieden nu ver boven de vraagprijs om toch maar te kunnen kopen. Misschien kopen ze te duur, maar ze kunnen tenminste wonen. Als ze wachten met kopen zijn ze waarschijnlijk nog duurder uit of kunnen ze niets meer naar hun zin kopen. Als je niet op die trein springt, mis je hem en haal je het niet meer in, zo lijkt het.

Een eerste stap voor mensen die toch die trein nog kunnen pakken, is om een gesprek aan te gaan met de bank of hypotheek adviseur.

Wat is wijsheid

Een eerste stap voor mensen die toch die trein nog kunnen pakken, is om een gesprek aan te gaan met de bank of hypotheek adviseur. Hij of zij kan voor je in kaart brengen wat de financiële mogelijkheden zijn. Meld je daarna eens bij een aankoopmakelaar. Steeds meer kandidaten in de bollenstreek nemen een eigen NVM aankoopmakelaar mee. Inventariseer samen je mogelijkheden op de woningmarkt, en kijk hoe een eigen makelaar jou kan helpen!

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

Wetswijzigingen 2023

Overdrachtsbelasting Uit het Belastingplan 2023 volgt dat de algemene overdrachtsbelasting per 1 januari 2023 wordt verhoogd van 8% naar 10,4%....

Duurzame woningen presteren beter door energiecrisis in veranderende woningmarkt.

Iedereen begrijpt dat isoleren van een woning zorgt voor lagere energiekosten. Maar wat is het effect van een beter energielabel...

Er komen veel nieuwe woonplannen aan.

Als het aan het kabinet ligt gaat er binnenkort heel wat veranderen op de woningmarkt. Hieronder een overzicht van de...

Minder oververhitte woningmarkt, kan de vlag uit voor de starters?

Met een wat minder extreme prijsstijging en een iets toegenomen woningaanbod waait er in het eerste kwartaal van 2022 een...

Wetenswaardigheden energielabel

Wat is de status van het energielabel bij de verkoop van een woning?

Veranderingen woningmarkt per 1 januari 2022

Veel mensen stellen mij de vraag: Welke veranderingen komen er aan per 1 januari 2022 met betrekking tot de koopwoningmarkt?...