Duurzame woningen presteren beter door energiecrisis in veranderende woningmarkt.

De NVM heeft recent onderzoek gedaan naar de waardeontwikkeling van woningen met de verschillende energielabels.

Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_8255kl1

Iedereen begrijpt dat isoleren van een woning zorgt voor lagere energiekosten. Maar wat is het effect van een beter energielabel op de waarde en verkoopbaarheid van je huis?

Verschil in woningwaarde tussen duurzaam en minder duurzaam  wordt steeds groter

De meerwaarde van woningen met een beter energielabel is alleen maar groter geworden vergeleken met een eerdere analyse in juli dit jaar. Een woning met label C brengt nu bijvoorbeeld  gemiddeld 11,6% meer op dan een vergelijkbare woning met een label G. Met de huidige gemiddelde woningprijs kan het dan gaan om bijna 50 duizend euro. In de analyse is ook gekeken naar de prestaties van woningen met een beter energielabel op de woningmarkt.

Daling verkoopaantallen grootst bij E, F en G labels

De daling van het aantal verkopen is het grootst bij de laagste labels. Van woningen met een E, F of G label werden er 12% tot 18% minder verkocht. Voor de overige labels geldt dat zij minder last hebben van de veranderde marktomstandigheden.

Prijscorrectie bij duurzame woningen beperkt.

Prijscorrectie bij duurzame woningen beperkt

Er is een prijscorrectie gaande op de Nederlandse woningmarkt. De prijscorrectie laat hetzelfde beeld zien als hiervoor geschetst. Voor woningen met een label A (of hoger) en B blijft de daling beperkt tot 3-4%. Voor woningen in de labelklasse C t/m F is de daling met 5 tot 8% groter.

 Verkopen van duurzame woningen gaat sneller

Makelaars signaleren dat slecht geïsoleerde en minder duurzame woningen op minder interesse van potentiële kopers kunnen rekenen. Ze verwachten dat deze woningen moeilijker te verkopen zijn. Dit zien we nu voor een klein deel al terug in de verkooptijden van woningen. De gemiddelde verkooptijd in dagen van woningen met een label A (of hoger) t/m C bedraagt ruim 25 dagen. Voor D en E woningen gaat het om 27 dagen en voor een F en G woningen om respectievelijk 28 en 30 dagen.

 Meer overboden bij betere labels

Ondanks de prijscorrectie die we hebben gezien in het afgelopen kwartaal zien we dat er gemiddeld nog steeds wordt overboden op woningen. 64% van alle woningen zijn in het 3e kwartaal 2022 voor een bedrag boven de vraagprijs verkocht. Dat is een duidelijk teken dat het aanbod van en vraag naar woningen nog lang niet in evenwicht zijn. Het gemiddelde vraag-verkoopprijsverschil bedraagt 3%. Maar ook hier zijn de verschillen tussen de labelklasse groot.

Kopers betrekken het energielabel bij het bied- en koopproces. Bij woningen met een A t/m C label wordt ongeveer twee derde verkocht boven de vraagprijs. Bij F woningen was dit 61% en bij woningen met een G label 56%.

Conclusie

In een markt waarin het aanbod toeneemt en de concurrentie tussen huizenverkopers groter wordt, kan een goed energielabel het verschil maken. Uit de analyse blijkt dat de duurzame woning meer opbrengt, verkoopaantallen van groene woningen minder teruglopen, de prijzen minder dalen, en dat de duurzame woningen sneller verkopen waarbij er vaker en meer boven de vraagprijs wordt betaald. Betere isolatie leidt dus niet alleen tot lagere maandlasten, maar ook tot een aanzienlijke waardevermeerdering van jouw woning!

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

De Huizenmarkt: Waarom jongeren buiten de boot vallen

In mijn jaren als makelaar heb ik de sleutels overhandigd aan een breed scala aan nieuwe huiseigenaren: van enthousiaste jonggehuwden...

Check dit: Overdrachtsbelasting, wat is dat eigenlijk?

In de vastgoedwereld komt de term overdrachtsbelasting vaak om de hoek kijken. Maar wat houdt het nou eigenlijk in en...

Herstel van de woningmarkt: Een Kansrijk Perspectief

Na een turbulente periode van onzekerheid begint de Nederlandse woningmarkt weer tekenen van herstel te vertonen. Het tweede kwartaal van...

Bouwkundige keurder aansprakelijk voor fout?

Bij de aankoop van een woning wordt soms geadviseerd om de woning bouwkundig te laten inspecteren. Stel dat de bouwkundige...

De voordelen van een NVM-makelaar.

Als je van plan bent om een huis te kopen of verkopen, dan is het belangrijk om een betrouwbare en...

Meer ontspannen huizenmarkt.

In het eerste kwartaal van 2023 zet de daling van de koopprijzen van woningen in Nederland verder door. Ook blijkt...