Zijn alle makelaars het zelfde?

Je wilt het op de beste manier verkocht hebben dus je stapt naar een makelaar. Maar zijn alle makelaars hetzelfde?

Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_8255kl1

Je geeft iemand de opdracht om het grootste deel van je totale vermogen (je huis) te gaan verkopen. De belangen zijn groot.

Je hebt makelaars en makelaars

20 Jaar geleden is door de toenmalige minister van Economische Zaken de titelbescherming en beëdiging van de makelaar afgeschaft. Dit vond men passen in de gedachten van deregulering (de overheid trekt zich op bepaalde terreinen terug) en zelfregulering. Vanaf dat moment was makelaar dus een “vrij beroep”.  Plak vanmiddag nog een bord op je deur en je bent makelaar. Iedereen mag zich nu dus gewoon “makelaar” noemen. Je hoeft niet bij een beroepsorganisatie aangesloten te zijn.

Onduidelijkheid bij de consument

Beroepsorganisaties zoals bijvoorbeeld de NVM hebben de zelfregulering opgepakt. Je mag jezelf dus wel makelaar noemen maar je bent niet zomaar een “NVM makelaar”. Gek genoeg is het verschil maar bij weinig mensen bekend. Ik ga hier zeker niet opschrijven dat alle makelaars die niet bij een beroepsorganisatie zijn aangesloten per definitie niet deugen. Ook in deze groep makelaars bevinden zich hardwerkende en integere collega’s. Maar er is ook zeker wel een beetje een cowboywereldje aan het ontstaan.

Je geeft iemand de opdracht om het grootste deel van je totale vermogen (je huis) te gaan verkopen. Dan kies je toch een expert?

Wat is dan het verschil?

Alle NVM-makelaars leggen bij de NVM de eed of belofte af, waarmee ze aangeven de NVM Erecode en kwaliteit na te streven. Het gaat je een paar jaar studie kosten om bij een NVM makelaar aan de slag te kunnen. Daarna kan je praktijk ervaring opdoen en bij voldoende ervaring kan je hopelijk de vaktest halen. Leg je vervolgens de eed of beloft af bij de NVM, dan mag jij je pas “NVM makelaar” noemen. Tot die tijd ben je assistent-makelaar of kandidaat-makelaar. Als je bij een NVM makelaar in dienst bent mag je je namelijk geen “makelaar” noemen als je nog niet beëdigd bent. Ook voor de assistent-makelaar (ARMT) of voor de kandidaat-makelaar (KRMT) gelden opleidingseisen.

NVM erecode

Kom je bij de NVM makelaar op kantoor en vraag je naar die erecode dan pakt die makelaar er snel een mooi bordje bij. Vriendelijk glimlachend zal hij je wijzen op de 10 regels die daar opstaan (na het bordje misschien een beetje afgestoft te hebben). Maar eigenlijk mag die NVM makelaar best trots zijn op zijn regeltjes. Hij heeft gezworen zich daaraan te houden. Als hij zich er niet aan houdt komt er zwaar tuchtrecht om de hoek kijken.

Hij moet zich houden aan de permanente educatie en opleidingseisen. Ook zijn personeel moet dat doen. Hij mag zelf niet handelen (stiekem zelf het huis kopen, en daarna met winst weer doorverkopen). Hij mag maar voor 1 partij tegelijk optreden. Hij moet informatie vertrouwelijk behandelen. Hij moet voldoen aan allerlei regels bijvoorbeeld bij onderhandelingen. Hij mag zich niet schuldig maken aan oneerlijke concurrentie. Hij volgt de NVM regels en zorgt ervoor dat zijn kantoor collega’s zich er ook allemaal aan houden. Geldt ook in het buitenland en voor de rest van zijn leven. Kortom, het moet wel een verdraaid eerlijke kerel zijn als hij gezworen heeft om zich daar allemaal aan te houden….
Ps: kom gerust op de koffie, ik heb dat bordje ook staan.

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

Wetswijzigingen 2023

Overdrachtsbelasting Uit het Belastingplan 2023 volgt dat de algemene overdrachtsbelasting per 1 januari 2023 wordt verhoogd van 8% naar 10,4%....

Duurzame woningen presteren beter door energiecrisis in veranderende woningmarkt.

Iedereen begrijpt dat isoleren van een woning zorgt voor lagere energiekosten. Maar wat is het effect van een beter energielabel...

Er komen veel nieuwe woonplannen aan.

Als het aan het kabinet ligt gaat er binnenkort heel wat veranderen op de woningmarkt. Hieronder een overzicht van de...

Minder oververhitte woningmarkt, kan de vlag uit voor de starters?

Met een wat minder extreme prijsstijging en een iets toegenomen woningaanbod waait er in het eerste kwartaal van 2022 een...

Wetenswaardigheden energielabel

Wat is de status van het energielabel bij de verkoop van een woning?

Veranderingen woningmarkt per 1 januari 2022

Veel mensen stellen mij de vraag: Welke veranderingen komen er aan per 1 januari 2022 met betrekking tot de koopwoningmarkt?...