9.6

Check dit: Overdrachtsbelasting, wat is dat eigenlijk?

Ben je jonger dan 35 jaar? Goed nieuws!

Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_8255kl1

In de vastgoedwereld komt de term overdrachtsbelasting vaak om de hoek kijken. Maar wat houdt het nou eigenlijk in en wat gaat er veranderen? Hier geven we je een snelle update over wat je moet weten.

Hoeveel moet je betalen?

Stel, je koopt een bestaand huis of -appartement in Nederland. Dan moet je in de meeste gevallen overdrachtsbelasting betalen. Dit is een belasting die hoort bij het kopen van een woning. De overdrachtsbelasting is 2% van de prijs van je huis als je zelf langere tijd in die woning gaat wonen en je niet valt onder de regeling voor jonge starters. Maar als je bijvoorbeeld een stukje land zonder huis erop koopt, een vakantiehuis, een huis dat je niet zelf gaat bewonen, een bedrijfspand of een losse garage, dan is het tarief 10,4%.

Voordeeltje voor starters

Ben je jonger dan 35 jaar? Goed nieuws! Sinds 2021 hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen als de prijs van je huis onder de €440.000 (2023) ligt. Dat is een regeling om jonge mensen te helpen bij het kopen van een woning. Maar er zijn wel wat voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld zelf in het huis gaan wonen. Ook moet je minstens 18 zijn en jonger dan 35 op het moment dat je bij de notaris de akte van levering tekent. En het moet de eerste keer zijn dat je van deze regeling gebruikmaakt.

Belangrijk: hogere prijsgrens starters in 2024

Vanaf 2024 wordt de prijsgrens van €440.000 verhoogd naar €510.000. Als je van deze verhoogde grens gebruik wilt maken, moet de akte van levering bij de notaris na 31 december 2023 getekend worden. Het moment van tekenen van de koopakte (bij de makelaar) is hierbij niet belangrijk.

 

Vanaf 2024 wordt de prijsgrens van €440.000 verhoogd naar €510.000

Wat als jij 35 bent en je partner is jonger?

Is één van de kopers 35 jaar of ouder en de andere jonger dan 35? Dan betaalt de oudere persoon 2% belasting over zijn of haar deel van het huis. De jongere persoon hoeft geen belasting te betalen, maar alleen als die ook aan de andere voorwaarden voldoet.

Niet alleen voor je eerste huis

Deze regeling geldt niet alleen als dit je allereerste huis is. Het maakt niet uit of je eerder al een huis hebt gehad. Maar je mag maar één keer gebruikmaken van de startersvrijstelling.

Eerder de sleutel?

Spreek je met de verkoper af dat je eerder de sleutel krijgt om alvast wat te klussen voordat je naar de notaris gaat? Pas hiermee op! Een sleuteloverdracht kan door de Belastingdienst als een economische overdracht worden gezien, waardoor de overdrachtsbelasting op het moment van sleuteloverdracht verschuldigd is.

Later de sleutel?

Ook de omgekeerde situatie komt wel eens voor: Stel je wil de verkoper na de levering nog een tijdje in de woning laten wonen. Hier kan de belastingdienst redeneren dat je de woning niet voor jezelf gekocht hebt waardoor je dus in plaats van 0 % of 2% het hoge tarief van 10.4% belasting moet betalen!

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

De bedenktijd en het schriftelijkheidsvereiste. Twee belangrijke aspecten bij het kopen van een woning.

Schriftelijkheidsvereiste Sinds 2003 is het in Nederland wettelijk verplicht om de koop van een woonhuis schriftelijk vast te leggen. Dit...

Kunstmatige Intelligentie (AI) in de makelaardij

Het werken in de makelaardij is vrij traditioneel. Ondanks het veranderen van de wereld om ons heen blijft het verkopen...

Overgangsrecht in het nieuwe tijdperk van omgevingsplannen.

In de makelaardij speelt het bestemmingsplan, en vanaf 1 januari 2024 het omgevingsplan, een belangrijke rol. Deze plannen bepalen de...

De dynamiek van de Nederlandse woningmarkt.

Terwijl we het jaar 2024 binnenstappen, is het goed om terug te blikken op de Nederlandse woningmarkt zoals die zich...

Veranderingen woningmarkt 2024.

In 2024 staat de Nederlandse woningmarkt voor enkele belangrijke wijzigingen, die zowel kopers als verkopers moeten kennen. Hieronder bespreek ik...

De makelaardij van morgen: een toekomst vol verandering en kansen.

In een wereld waar technologische vooruitgang en sociale veranderingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen, staat ook de makelaardij voor een...