Warmtenet of warmtepomp in de Bollenstreek?

De warmtetransitie stokt

Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_8255kl1

De warmtetransitie stokt

De Nederlandse overheid wil van het aardgas af. Daarvoor zijn er twee belangrijke routes: individuele warmtepompen en collectieve warmtenetten. Beide krijgen rijkssteun, maar ze concurreren met elkaar. Huiseigenaren kiezen massaal voor warmtepompen, terwijl de aanleg van nieuwe warmtenetten achterblijft. Dit maakt veel plannen voor stadsverwarming financieel onzeker.

De feiten op een rij

Uit een recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat in 2023 maar liefst 160.000 woningen een warmtepomp kregen, terwijl er slechts 11.000 nieuwe warmtenetaansluitingen bij kwamen. Warmtepompen gaan gemiddeld 15 jaar mee en werken het beste in goed geïsoleerde woningen. Warmtenetten daarentegen zijn een lange termijnoplossing en kunnen hele wijken van duurzame warmte voorzien. Maar zonder voldoende deelnemers is een warmtenet niet rendabel.

Subsidies die elkaar tegenwerken

Voor zowel warmtepompen als warmtenetten bestaan subsidies. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk betekent dit dat de ene regeling de andere in de weg zit. Een wijk waar veel bewoners een warmtepomp hebben aangeschaft, wordt minder interessant voor een collectief warmtenet. Hierdoor wordt het lastiger om de benodigde aansluitingen te realiseren, en stokt de aanleg. De Algemene Rekenkamer adviseert daarom om de subsidie op warmtepompen te herzien als die de komst van een warmtenet belemmert.

 

Een warmtepomp is een snelle en individuele oplossing, maar niet per se de beste keuze als er plannen zijn voor een warmtenet in de wijk.

Gemeenten worstelen met uitvoering

Veel gemeenten hebben plannen voor warmtenetten, maar lopen tegen problemen aan. Sinds eind 2023 stokken meerdere projecten omdat ze financieel niet uitkomen. De vraag is of de nieuwe warmtewet en parlementaire beslissingen de situatie verbeteren. Daarnaast moeten woningcorporaties 70% van hun huurders overtuigen om over te stappen op een warmtenet. Dat blijkt niet eenvoudig, want veel bewoners ervaren de overstap als ingrijpend. Koken op inductie, andere verwarmingspatronen en hogere vaste lasten zorgen voor weerstand.

Hoge vaste kosten en monopolie positie

Een van de belangrijkste nadelen van een warmtenet zijn de hoge vaste kosten. Anders dan bij elektriciteit en gas, kunnen consumenten niet overstappen naar een andere warmteleverancier. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan sinds kort ingrijpen als warmtebedrijven te hoge winsten maken, maar of dat voldoende is, blijft een discussiepunt.

Warmtenet in de Bollenstreek

Ook in de Bollenstreek worden serieuze stappen gezet richting een warmtenet. De gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen, samen met woningcorporaties Stek en Padua en Aardwarmte Rijnland, werken aan de ontwikkeling van een regionaal warmtenet dat gebruikmaakt van aardwarmte. De eerste aardwarmtebron wordt waarschijnlijk in Noordwijk gerealiseerd. De aanleg van het warmtenet start naar verwachting in 2025, zodat vanaf de winter van 2026-2027 bewoners en bedrijven in de regio kunnen overstappen op aardwarmte.

De betrokken gemeenten bepalen welke wijken als eerste worden aangesloten en richten hiervoor een warmtebedrijf op dat verantwoordelijk is voor de aanleg van het warmtenet. Bewoners en bedrijven ontvangen te zijner tijd een aanbod om over te stappen op aardwarmte. Dit project, ‘Duurzaam Warmtenet Bollenstreek’, onderzoekt de haalbaarheid van een regionaal open warmtenet en draagt bij aan de warmtetransitie in de regio.

Wat betekent dit voor huiseigenaren?

Voor wie overweegt te verduurzamen, is het belangrijk om vooruit te kijken. Een warmtepomp is een snelle en individuele oplossing, maar niet per se de beste keuze als er plannen zijn voor een warmtenet in de wijk. Gemeenten en warmtebedrijven moeten helder communiceren over toekomstige ontwikkelingen, zodat huiseigenaren nu geen verkeerde investeringen doen.

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

Lente: hét seizoen om verliefd te worden… op je nieuwe huis!

De vogels fluiten, de zon piept voorzichtig door de wolken, en de eerste terrassen stromen alweer vol. Het is lente!...

Warmtenet of warmtepomp in de Bollenstreek?

De warmtetransitie stokt De Nederlandse overheid wil van het aardgas af. Daarvoor zijn er twee belangrijke routes: individuele warmtepompen en...

Kansrijke ontwikkelingen op de woningmarkt

Het vierde kwartaal van 2024 was weer een erg drukke tijd in de makelaardij in Nederland. Het woningaanbod groeide aanzienlijk,...

Woontop 2024: Een crisis van onmogelijkheden

De woningnood raakt iedereen. Starters blijven noodgedwongen thuis wonen, ouderen stagneren omdat seniorenwoningen ontbreken, en middeninkomens zien hun hoop op...

De uitpondtsunami: wat betekent dit voor de huurmarkt?

Als makelaar zie ik het steeds vaker gebeuren: eigenaren van huurwoningen of huurappartementen kloppen bij mij aan voor advies. Geconfronteerd...

Zomerdip in de woningmarkt blijft uit: kleine prijsstijging in het derde kwartaal van 2024

Het derde kwartaal van 2024 is al weer voorbij en heeft enkele interessante ontwikkelingen laten zien. Waar de zomermaanden normaal...