Valkuilen bij het isoleren van je huis

Je huis isoleren is natuurlijk een prima manier om te besparen op energiekosten.

Als de isolatie kundig is uitgevoerd heeft dit ook zeer zeker een positief effect op de waarde van je woning.

Foto: woonbewust.nl

Subsidieregelingen zorgen er ook voor dat isoleren nu erg interessant kan zijn. Waarschuwing! In de praktijk zien we echter ook vaak de resultaten van een verkeerde manier van isoleren. Van daken die compleet aangetast zijn door houtrot, tot ongezonde schimmelvorming!

De theorie
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Kijk maar naar je raam in de badkamer na het douchen. Het raam is koud, de lucht is vochtig. In de buurt van het koude raam kan de koudere lucht minder vocht bevatten. Het vocht zal condenseren tegen het raam.

Isoleren
Als je je dak isoleert, verdwijnt er minder warmte door je dak. Prima. Maar let op! Achter je isolatie wordt je dak in de winter nog kouder. Denk nu even aan de theorie hierboven: de lucht vlak bij je koude dak kan minder vocht bevatten. Vocht in je huis gaat condenseren tegen je dakhout! Gevolg op de langere termijn: schimmels en houtrot in je dak.

Het is daarom van groot belang om aan de binnenzijde (dus aan de warme kant) dampdichte folie aan te brengen. Dus van binnen naar buiten: plafondafwerking, dampdichte folie, isolatie, dakhout. Het vocht uit je huis kan zo niet in je isolatie of op je dakhout condenseren.

Ventilatie
Oudere woningen ventileren vaak vanzelf. De wind waait door de kieren. Nageïsoleerde oude(re) woningen ventileren niet vanzelf. Daar is het binnen al snel te vochtig. Als je muur of bijvoorbeeld je plafond te lang nat blijft, zie heel langzaam een soort zwarte aanslag ontstaan. Schimmel! Het wonen in een huis met schimmel is ongezond.

Mensen gaan de schimmelaanslag vaak te lijf met speciale verf die de schimmel doodt. In die verf zit dan een soort gif dat over een langere periode vrijkomt en zo de schimmel weet te weren. Helaas is dit voor de mens ook niet gezond. Gelukkig is de juiste oplossing simpel: ventilatie.

Een half uur ‘s morgens de ramen open, vooral ook in de winter, doet wonderen. Denk ook aan mechanische ventilatie als je gaat isoleren. Een tip daarbij: koop niet zo’n klein ventilatortje maar neem een mechanische ventilatie unit.

Koudebrug
Een koudebrug is een deel van de buitenschil van een gebouw, waar de isolatielaag doorbroken is of waar voor een andere reden de thermische weerstand lager is dan van de rest van de constructie. Vooral bij nageïsoleerde woningen zien we het vaak. Een stukje dak of muur is vergeten of was niet goed te isoleren. Dat stukje is dus kouder dan de rest. Gevolg: vocht condenseert hier en er ontstaat een vochtige plek. Mensen denken vaak aan een lekkage; zo vochtig is het.

Conclusie
Goed isoleren is specialistisch werk. Pak het deskundig aan. Verkeerd isoleren kan grote gevolgen hebben. Begrijp ook dat isoleren de kenmerken van je huis verandert en dat je daar bewust mee moet omgaan. Goed ventileren is bij een geïsoleerde woning noodzakelijk!

DELEN