Bereid je goed voor op een Open Huizen Dag!

Bij het kopen van een woning komt heel wat kijken. Het is niet iets wat je iedere dag doet. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden.

Naast een eerste oriëntatie via websites van makelaars of sites als Funda, is een Open Huizen Dag een handige manier om een goed beeld te krijgen van je droomwoning. We geven je een paar tips.

Oriëntatie
Hoe kun je je oriënteren? Maak eerst voor jezelf een lijstje waar je favoriete woning en woonomgeving aan moeten voldoen. Waar in de Bollenstreek wil je wonen? Welke wijken of omgeving spreken je aan? Hoe groot moet je woning zijn? Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Wil je een tuin of liever een balkon? Zijn een station of uitvalswegen in de buurt belangrijk? Als je dit allemaal op een rijtje hebt, kun je nu al beginnen met het online bekijken van woningen. Je kunt ook alvast een kijkje in de omgeving nemen, zodat je daar een duidelijke indruk van hebt.

Selectie
Na de eerste oriëntatie is het verstandig maximaal drie woningen uit te kiezen om te gaan bekijken tijdens de Open Huizen Dag. Meer bezichtigingen op één dag zijn niet aan te raden, want dan zie je door de bomen het bos niet meer. Plan een handige route en bedenk van tevoren hoeveel tijd per huis je aan de bezichtiging wilt besteden. Ga vooraf na wat je totale budget is. Zorg daarbij dat je ook de kosten van inrichting als badkamer, keuken en stoffering meeneemt, net als de verhuiskosten. Sommige mensen voelen zich meteen thuis in een huis dat ze bezichtigen; anderen weten het na de tiende keer nog niet. Dat geeft niet, neem de tijd voor het vinden van je toekomstige thuis.

Open dag zelf
Op de open dag zelf kun je ook een hoop informatie van de verkoper krijgen. Gebruik daarbij je wensenlijstje als handvat. Denk ook aan zaken als de leeftijd van de cv-ketel. Iedere woningeigenaar moet tegenwoordig over een energieprestatiecertificaat beschikken. Hierin staat de berekende energiescore aangegeven. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbaar vloeroppervlak. Dit geeft een indicatie met welke uitgaven aan energie je rekening moet houden, mocht je in het huis gaan wonen.

De rol van de makelaar
Wij als Van der Meer Makelaars zijn tijdens de Open Huizen Dag op verschillende manieren actief. Je kunt ons die dag als aankoopmakelaar tegenkomen om woningen te bekijken. Verder zijn we bereikbaar en kunnen we bij vragen of hele grote belangstelling onze klanten bijstaan. Het komt ook voor dat een kijker na het bezoek gelijk een bod wil uitbrengen. Voor ons dus een hele dynamische en niet te plannen dag.

Deskundigen
Het is verstandig je door deskundigen te laten bijstaan. Niet alleen voor het vinden en rond krijgen van de juiste financiering. Er zijn nog andere zaken waarmee je rekening moet houden. Zoals de bouwkundige staat van de woning of het bestemmingsplan. Dat zijn zaken die de waarde van de woning behoorlijk kunnen beïnvloeden. Professionele begeleiding is dus belangrijk, zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Van der Meer Makelaars neemt die rol graag op zich.

Tot slot
Heb je aan de eerste bezichtiging een goed gevoel overgehouden? Aarzel dan niet om vlot de makelaar te bellen. Dan heb je, in de aantrekkende markt, voldoende tijd om alles op een rij te zetten en eventueel een tweede of derde bezichtiging te kunnen plannen.

DELEN
 
 
Vorige / volgende blog
| »