Hoe kies je een makelaar?

In deze blog vertelt een aantal Van der Meer makelaars over hun werk. Vandaag is dat Geert-Jan.

Soms denken mensen dat ze dit zelf wel kunnen. Maar een huis verkopen is een vak apart. Een deskundige makelaar kan je veel opleveren, zoals een hogere opbrengst en een snellere verkoop. Maar hoe vind je nu een makelaar die bij je past?

Geert-Jan: “Zaterdag was ik op een verjaardag in het zuiden van het land. Mijn zwager vertelde dat hij aan het kijken was naar een volgende stap in zijn wooncarrière. En dat hij van plan was zijn huis te verkopen. Hij wist eigenlijk niet goed hoe hij dit moest aanpakken. Dus het verkopen van huizen werd al gauw hét onderwerp van gesprek. Hij had geen idee waar hij bij het kiezen van een makelaar op moest letten. Ik gaf hem een aantal tips.

Voorbereiding
Ik vertel hem zich vooraf goed te oriënteren op de makelaars uit de buurt. Kijk bijvoorbeeld eens op Funda hoe zij beoordeeld worden. Kijk hoe zij hun woningen presenteren en hoe hun aanbod zich verhoudt tot wat ze verkocht hebben. Belangrijker nog, informeer eens bij vrienden of familie naar hun ervaringen met makelaars uit de buurt. Ga wel voor een lokale makelaar. Die is bekend met de omgeving, de lokale markt en heeft misschien al potentiële kopers in zijn netwerk.

Courtage en vraagprijs
Verkopers selecteren soms een makelaar op diens bemiddelingskosten (courtage) en de hoogte van de vraagprijs. We horen nog wel eens ‘die makelaar biedt meer voor mijn huis’. Ik leg hem uit dat dit een vergissing is. De makelaar biedt immers niet op een huis. Laat je niet verleiden door een onrealistische vraagprijs. Mensen die serieus op zoek zijn naar een andere woning, kijken elke dag wat er op de markt komt. Ze letten daarbij natuurlijk op de vraagprijs. Als die te hoog is, haken ze bij voorbaat af. En ben je direct een potentiële koper kwijt. Stel jezelf dus wel de vraag hoe reëel de vraagprijs is. Realiseer je dat je woning door een verkeerde start langer te koop zal staan. Doorgaans met een lagere opbrengst tot gevolg.

Tijd en bezichtiging
Ook moet je van tevoren weten hoeveel tijd een makelaar aan de verkoop van de woning kan besteden. Hoeveel woningen heeft het kantoor in de verkoop en met hoeveel medewerkers werken ze daaraan? Er zijn kantoren met een te grote portefeuille en daardoor te weinig tijd om de beste deal te sluiten. Is er ook voldoende tijd om de woning te bezichtigen? En zijn ze in staat van een twijfelaar een koper te maken?

Onderhandelen
Onderhandelen is een van de kernkwaliteiten van een makelaar. Kan deze inzichtelijk maken wat zijn verkoopresultaten zijn? Durf op dit punt door te vragen. Je wilt natuurlijk wel een makelaar, die de beste prijs kan realiseren voor jouw grootste bezit.

Brancheorganisatie
Als makelaar adviseer ik hem natuurlijk ook om een lid van de NVM (brancheorganisatie van makelaars) te selecteren. Dit betekent dat de makelaar over de juiste diploma’s beschikt, aan de kwaliteitseisen voldoet en goede consumentenvoorwaarden heeft.

Makelaars en makelaars…
Inmiddels bemoeit de hele familie zich met de verkoop van zijn huis. Iedereen denkt wel een goed idee te hebben. Mijn zwager knipoogt en zegt ‘ik begrijp inmiddels dat er makelaars en makelaars zijn, en dat ik een échte nodig heb voor een goed eindresultaat’. Ik ben benieuwd wat hij gaat beslissen en of ik zijn woning straks op een goede manier op Funda gepresenteerd zie. Want ook qua presentatie valt er heel wat te winnen.”

DELEN