Een nieuwbouwwoning kopen. De makelaar uw gids!

In deze blog vertelt een aantal Van der Meer makelaars over hun werk. Vandaag is dat Linda van der Meer: Een nieuwbouwwoning kopen. Wij zijn uw gids!

“Goedemiddag, wij hebben vandaag een optiegesprek staan voor bouwnummer 12”. “Welkom, kunnen wij iets voor u inschenken, kopje koffie, thee, glaasje water?”

“Gefeliciteerd, een lot uit de loterij”, nieuwbouwwoningen zijn weer ongekend populair, dus een felicitatie is wel op zijn plaats.

Intussen wordt het lijstje met vragen uit de tas gehaald en op tafel gelegd. De meeste nieuwbouwkopers komen goed voorbereid bij ons aan tafel. Een lange vragenlijst is ons niet vreemd.

Ik begin met een korte planning van het gesprek, zodat de kandidaten weten wat we zullen bespreken. “Wij hebben ruim tijd voor u gereserveerd, zodat wij u volledig kunnen informeren over de woning en het kopen van een nieuwbouwwoning. We zullen de locatie bespreken, de indeling, de afwerking en de keuze van de materialen. Daarnaast de mogelijkheden om de woning verder naar eigen wens aan te passen, de bouwplanning, het kopen van nieuwbouw in contractuele zin en natuurlijk komen ook uw eigen vragen aan bod”.

Ben je eenmaal ingeloot voor een nieuwbouwwoning dan begint bij de meeste kopers het hoofd te ratelen. Allerlei begrippen passeren de revue. Bouwrente, renteverlies, grondrente, vrij-op-naam, bouwdepot, meerwerk, omgevingsvergunning, aannemingsovereenkomst enz. enz.

Niet gek dus dat het kopen van een nieuwbouwwoning misschien nog wel spannender is dan een bestaande woning. Een bestaande woning kun je zien, voelen, is tastbaar. Een nieuwbouwwoning is niet meer dan papierwerk met impressies. Voor ons dus extra leuk om een koper te begeleiden in dit traject.

In het optiegesprek proberen wij daarom de woning tastbaar te maken en uit te leggen hoe het bouw- en juridische traject in zijn werk gaat. Wij zijn de gids bij de te nemen stappen.

Na inschrijving, toewijzing en/of loting vindt er een optiegesprek met één van onze makelaars plaats, in het tweede of derde gesprek worden de overeenkomsten getekend. Totdat de grond aan de kopers bij de notaris is overgedragen en de bouw van de woning begint, blijven wij meestal het aanspreekpunt voor kopers. Dit gaat geleidelijk over naar de kopersbegeleider van de aannemer. De kopersbegeleider is, naast de contactpersoon tijdens de bouw, ook de persoon met wie kopers afspraken maken over wijzigingen in de bouw. De keuze voor het tegelwerk, sanitair en keuken gaat via de leveranciers. Deze keuze wordt gemaakt in de betreffende showrooms. Wél zo prettig dat bij oplevering de woning voldoet aan de woon- en afwerkingswensen van de kopers. Afhankelijk van het type woning en grootte van het project ontvangen kopers doorgaans ongeveer een jaar later de sleutel van de woning. Meestal kan je dan nog niet gelijk verhuizen. De vloeren- en wanden moeten nog worden afgewerkt. Oók de tuin is meestal nog niet klaar. Zo ontstaat uiteindelijk een woning met je eigen woonstijl. Eén van de voordelen van nieuwbouw.

Nieuwbouw kent nog meer voordelen, denk aan de huidige eisen en toegepaste materialen. Nieuwbouwwoningen moeten o.a. voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit, dat bestaat uit een scala van regels, bijvoorbeeld geluidsisolatie, warmte-isolatie, minimale hoogtes van de verdiepingen, hoogtes en breedtes van deuren, steilheid van trappen, brandveiligheid, de energiezuinigheid van een woning en dan zijn we er nog niet…

Kortom, nieuwbouw kopen kost in beginsel misschien wat meer inspanning van kopers, het resultaat laat de inspanningen niet onbeloond. Een woning aangepast naar persoonlijke woonwensen, afwerkingsniveau én met een hoge kwaliteit.

DELEN