De voordelen van huisisolatie en ISDE-Subsidies

Het isoleren van je woning biedt niet alleen comfort, maar ook financiële voordelen.

Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_8255kl1

Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder energie, wat resulteert in lagere energiekosten en een kleinere CO2-voetafdruk. Bovendien kunnen huiseigenaren in Nederland gebruikmaken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE), die een aanzienlijk deel van de kosten kan compenseren.

Wat is de ISDE-subsidie?

De ISDE-subsidie is een regeling van de Rijksoverheid die woningeigenaren ondersteunt bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Deze subsidie geldt voor verschillende isolatiemaatregelen zoals dak-, gevel-, vloer- en spouwmuurisolatie, evenals voor HR++, triple of vacuümglas. De subsidiebedragen zijn vastgesteld per vierkante meter, en het bedrag wordt verdubbeld als je binnen twee jaar twee of meer maatregelen neemt. Dit kan ook een combinatie zijn van isolatie en andere duurzame installaties zoals een warmtepomp of zonneboiler. Let op: in 2024 kan je geen subsidie meer aanvragen voor zonnepanelen. Hier was tot eind 2023 budget voor.

Extra voordelen en voorwaarden

Sinds 2024 zijn er enkele wijzigingen in de ISDE-regeling. Er is extra subsidie beschikbaar voor het gebruik van biobased isolatiematerialen, zoals vlas of vezelhennep, die milieuvriendelijker zijn dan traditionele isolatiematerialen. Voor monumentale panden zijn de eisen versoepeld, waardoor eigenaren makkelijker in aanmerking komen voor subsidie.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moeten de isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door een erkend bedrijf. Doe-het-zelf projecten komen niet in aanmerking. Daarnaast moet de subsidie binnen twee jaar na uitvoering van de eerste maatregel worden aangevraagd.

 

Met de ISDE-subsidie en de juiste aanpak kan het isoleren van je huis niet alleen bijdragen aan een comfortabeler en duurzamer thuis, maar ook een slimme financiële investering zijn.

Financiële voordelen en hypotheekverlening

Een goed geïsoleerd huis is niet alleen voordelig qua energiekosten, maar het kan ook de waarde van je woning verhogen. Een energiezuinige woning is aantrekkelijker voor potentiële kopers en kan de kans op een gunstige hypotheek verhogen. Banken kijken bij het verstrekken van hypotheken steeds meer naar de energieprestaties van een woning. Een huis met een hoger energielabel kan leiden tot lagere maandlasten voor kopers, wat de hypotheekverstrekking vergemakkelijkt​.

Tips voor aanvragen en uitvoering

Voor wie overweegt om te isoleren, is het belangrijk goed voorbereid te zijn. Bekijk de eisen en stappenplannen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten, zoals facturen en foto’s van de werkzaamheden, klaar hebt voor de aanvraag. Daarnaast is het slim om offertes van meerdere bedrijven op te vragen en te controleren op hun vakbekwaamheid en ervaringen van andere klanten​.

Meer nieuwbouw nodig

De noodzaak voor meer nieuwbouw en een efficiënter gebruik van de bestaande woningvoorraad blijft centraal staan. Dit is niet alleen van belang om de prijzen te stabiliseren, maar ook om de doorstroming te bevorderen en de kansen voor starters op de woningmarkt te verbeteren.

Check vooraf deze websites!

Lees voordat je begint alle informatie en de volledige voorwaarden op de website van Milieu Centraal (MilieuCentraal.nl) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl).

Conclusie

Met de ISDE-subsidie en de juiste aanpak kan het isoleren van je huis niet alleen bijdragen aan een comfortabeler en duurzamer thuis, maar ook een slimme financiële investering zijn.

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

Kansrijke ontwikkelingen op de woningmarkt

Het vierde kwartaal van 2024 was weer een erg drukke tijd in de makelaardij in Nederland. Het woningaanbod groeide aanzienlijk,...

Woontop 2024: Een crisis van onmogelijkheden

De woningnood raakt iedereen. Starters blijven noodgedwongen thuis wonen, ouderen stagneren omdat seniorenwoningen ontbreken, en middeninkomens zien hun hoop op...

De uitpondtsunami: wat betekent dit voor de huurmarkt?

Als makelaar zie ik het steeds vaker gebeuren: eigenaren van huurwoningen of huurappartementen kloppen bij mij aan voor advies. Geconfronteerd...

Zomerdip in de woningmarkt blijft uit: kleine prijsstijging in het derde kwartaal van 2024

Het derde kwartaal van 2024 is al weer voorbij en heeft enkele interessante ontwikkelingen laten zien. Waar de zomermaanden normaal...

De nieuwe regels voor betaalbare huur: wat betekent dit voor u?

De wetgeving rondom huurprijzen is behoorlijk opgeschud met de invoering van de Wet betaalbare huur op 1 juli 2024. Als...

Hittegolf op de huizenmarkt: Wat betekent dit voor Jou?

Wat is er aan de hand? Waarom schieten de huizenprijzen omhoog? Wat betekent dit voor kopers en verkopers? Laten we...