De koopovereenkomst is al getekend en dan komt de taxateur

In deze blog vertelt een aantal Van der Meer makelaars over hun werk. Vandaag is dat Bram Marbus.

‘Goedemiddag meneer Van der Plas. Onlangs heeft u uw woning verkocht en de kopers hebben ons gevraagd de woning te taxeren’. Meestal krijgen we een reactie in de trant van ‘dat lijkt me niet nodig, we zijn het al eens over de prijs en bovendien is de koopovereenkomst al getekend’. We begrijpen het misverstand en leggen graag aan u uit waar de taxatie voor nodig is.

werken-aan-een-taxatie

Taxatie voor de geldverstrekker / aankoop
Wanneer je als koper voor de aankoop van een woning een financiering nodig hebt, zal de geldverstrekker doorgaans vragen om een onafhankelijk taxatierapport. De geldverstrekker vraagt hierom, om te weten of het bedrag dat hij uitleent (aan hypotheek neemt) overeenstemt met de waarde van het onderpand (de woning). Deze zekerheid wil de geldverstrekker om bij het niet nakomen van de hypotheekbetaling het uitgeleende geld terug te kunnen halen door het pand gedwongen te verkopen. Het bedrag dat je als koper betaald hebt voor de woning is niet vanzelfsprekend de waarde van de woning. Het kan immers zijn dat je, in een overspannen markt, meer voor de woning over hebt dan dat de marktwaarde is. Houd er dus rekening mee dat het kan zijn dat een taxateur een lager bedrag in het taxatierapport opschrijft dan dat je als koper voor de woning betaald hebt. In 2017 mag je maximaal 101% (vanaf 1-1-2018 wordt dit verlaagd naar 100%) van de marktwaarde lenen. De waarde in het taxatierapport kan dus van directe invloed zijn voor de maximaal te verkrijgen financiering.

In de koopovereenkomst is doorgaans een periode overeengekomen waarbinnen de koop ontbonden kan worden als de financiering niet rondkomt. De taxatie dient in de regel binnen deze periode uitgevoerd te worden, omdat deze mee beoordeeld wordt bij de financieringsaanvraag. Houd er rekening mee dat een taxateur een paar dagen nodig heeft om de woning te bezoeken (op te nemen), uit te werken en te laten valideren.

Een taxatie is dus voor zowel de koper als de verkoper nog een spannend moment.

Gevalideerd taxatierapport
De geldverstrekkers vragen tegenwoordig om een gevalideerd taxatierapport. Het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) is zo’n validatie instituut. Het valideert (keurt) rapporten van woningtaxaties van aangesloten taxateurs en ziet erop toe dat elke taxatie uniform en volgens duidelijke richtlijnen is opgesteld. Geldverstrekkers, intermediairs en consumenten krijgen zo heldere, objectieve en betrouwbare woningtaxaties die inzicht geven in de wijze waarop de getaxeerde waarde tot stand is gekomen.

Alleen taxateurs die aan strenge kwaliteitseisen voldoen kunnen zich bij het NWWI aansluiten.

Andere redenen voor een taxatie…

Andere redenen voor een taxatierapport kunnen een verbouwing zijn, een relatie beëindiging, de successie (overlijden), een opstalverzekering of de verkoop van de woning. Niet voor al deze rapporten is een validatie vereist. Een validatie wordt normaal alleen door de geldverstrekkers gevraagd, wél dient ieder taxatierapport opgemaakt te worden door een Register Taxateur. Het NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs) is het centrale register van gekwalificeerde vastgoedtaxateurs. De geregistreerde taxateurs werken op basis van eenduidige beroeps- en gedragsregels die aansluiten bij de Nederlandse en internationale eisen. Bij de wens je woning te verkopen is het geen vereiste om een taxatierapport te hebben. Gewoonlijk zal de makelaar de woning opnemen en zijn advies bespreken, waarna een vraagprijs wordt geadviseerd.

Een rapport nodig?
Van der Meer makelaars heeft 8 taxateurs die lid zijn van de NVM en zijn aangesloten bij zowel het NRVT als het validatie instituut NWWI. Daarnaast wonen en werken we in de Duin- en Bollenstreek. We zijn bekend met de plannen van de gemeenten en op de hoogte van eventuele problematiek. We kennen de wijken, buurten en straten. Kortom, de perfecte partij als het gaat om het waarderen van je (toekomstige) woning!

Heb je verhuisplannen en wil je je huis verkopen, dan komen we graag eerst vrijblijvend bij je langs.

DELEN